Dlaczego imbir jest zdrowy?

W polskiej kuchni nie jest zbyt popularny, jednak idealnie sprawdza się również pod postacią herbatki czy naparu. Czy warto mieć imbir w domowej apteczce?

Właściwości lecznicze imbiru

Jeszcze niedawno imbir w Polsce był dostępny tylko w postaci sproszkowanej. Dodawano go jako przyprawę do flaków lub do świątecznego piernika.  Obecnie w sklepach można kupić również świeży korzeń imbiru, do dostania praktycznie w każdym większym markecie spożywczym.

Imbir posiada charakterystyczny, lekko ostry i drażniący smak. Intensywny aromat to zasługa zingiberolu, z kolei palący smak to efekt obecności substancji żywicowych (gingerolu i zinferonu). Składniki aktywny znajdujące się w imbirze wykazują silne działanie lecznicze:

– poprawiają trawienie

– łagodzą mdłości

– zmniejszają bóle miesiączkowe

– pomagają w leczenie przeziębienia

– zwiększają kondycję umysłową oraz poprawiają pamięć

– stymulują pracę układu krwionośnego

Korzeń imbiru nie może być stosowany przez kobiety  w ciąży oraz karmiące piersią, a także przez osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, w tym wrzody żołądka.

Odchudzająca siła imbiru

Imbir uprawiany jest już od ponad 3000 lat, jednak dopiero obecnie medycyna doceniła jego szerokie właściwości zdrowotne. Obecnie króluje w kosmetyce jako składnik preparatów na wypadanie włosów oraz kosmetyków wyszczuplających i ułatwiających spalanie tłuszczu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*